Un nou început de an școlar cu probleme vechi!

A început un nou an școlar. Un început cu neliniști și nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, dar și cu speranțe. Cu siguranță că în prima zi de școală vom auzi din nou promisiuni de la politicienii care participă la deschiderea noului an și nu știm câte se vor transforma în realitatăți. Astăzi ei sunt generoși, pentru că în prima zi de școală luminile sunt îndreptate către elevi și dascăli.

În colecția de nemulțumiri de acum e vorba tot de creațiile vechi ale sistemului nostru. Sunt aproape insesizabile inovațiile aduse.  Avem aceiași copii de educat și aceleași legi lipsă, aceiași bani insuficienți, aceleași programe de pe vremea părinților noștri, aceeași implicare a politicului în treburile școlii, aceeași birocrație care transformă dascălul într-un scrib. Noi tot venim cu soluții, nu toate costă bani. Dar…

În vara asta, cu temperaturile ei caniculare cu tot, am demarat discuțiile la două proiecte de lege: a educației și a salarizării în sectorul bugetar. Altele față de ce avem acum, noi, care dacă s-ar aplica i-ar ajuta, pe de-o parte pe elevi, iar pe de altă parte pe dascăli, care merită să înceapă să trăiască cât de cât decent, în câțiva ani. Asta dacă nu se schimbă iar totul la 180 de grade. Îi va ajuta să scadă ecartul imens care este în prezent între noi și restul celor care EDUCĂ în Uniunea Europeană.

Am tot vorbit ani de zile despre nevoile pe care le avem în domeniul acesta, de ce se poate face cu bani, de ce se poate face fără bani, de cât de importantă este voința politică, de cât de necesare sunt constanța legislativă și termenul mediu și lung al actelor emise de Parlament. Am semnat anul trecut un Acord cu Guvernul României și, în linii mari, el s-a respectat, dar mai sunt prevederi care așteaptă soluții.

Dar noi nu renunțăm la a-i pistona pe cei care au putere de decizie, pentru a rezolva problemele sistemului de învățământ, deoarece de rezolvarea lor depinde viitorul țării.

Dascălii trudesc zi de zi, încercând să educe copiii pentru ziua de mâine, să-i învețe să facă față vieții. Mulți dintre ei câștigă medalii după medalii la concursuri internaționale, alții întâmpină greutăți la examenele naționale. Dar, per ansamblu, în România se mai face carte, dovada fiind dată de elevii români care, plecând cu părinții lor, sunt promovați în clase superioare în țări dezvoltate din UE.

Știm că se poate. Noi nu vom renunța la luptă. Iar prin luptă, noi înțelegem, dincolo de grevă și mii de oameni în stradă, bătaia în argumente și nerenunțarea la ceea ce ne dorim să vedem în educația din România: implicare, investiții, prioritizare.

Astăzi, 14 septembrie, a început școala dar asta nu înseamnă ca dacă o începem n-o putem opri oricând. Să nu se culce nimeni pe urechea asta. Suntem o forță, o forță răbdătoare. Există o limită în toate, iar în educație, ca și în sănătate, s-a cam atins.

Ne dorim un an liniștit, plin de înțelepciune și dăruire. De noi toți depinde, noi toți îl putem face mai bun. Haideți să contribuim cu toții, clasa politică, dascălii, elevii, la a transforma școala într-un domeniu care să fie vârful de lance al României!

Advertisements
This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s