Carmen Iohannis este profesor de-o viaţă şi Primă Doamnă de jumătate de an. Nu a renunţat la profesia de dascăl, de când soţul ei a devenit preşedintele ţării. Mai predă încă elevilor ei limba engleză şi este plătită pentru asta. Nu cu cât ar trebui, nu cu cât sunt remuneraţi colegii ei din ţările civilizate, unde educaţia e prioritate naţională cu adevărat.
Dar Carmen Iohannis nu tace şi nu acceptă toate nedreptăţile care i se fac. Cum nici cei 220.000 de profesori români n-au tăcut şi n-au acceptat. Şi şi-au cerut drepturile înapoi. Şi cei mai mulți le-au şi primit. Prima doamnă a dat statul în judecată în anul 2012, în nume personal, nefiind membră de sindicat. Numai că acţiunea a fost înaintată puţin prea târziu şi nu şi-a recuperat, decât pe câteva luni, banii pe care ar fi trebuit să-i primească potrivit Legii 221/2008, care prevedea creşteri ale salariilor profesorilor cu 33,4%. Creşteri care nu au fost date de către Guvern, decât în urma proceselor câştigate. Unii au dat statul în judecată în nume propriu, alţii au fost reprezentaţi de sindicat şi au câştigat. Alţii nu au intentat proces sau l-au intentat prea târziu, după 3 ani, şi nu au primit niciun leu.
După prima rundă de procese, care cereau majorările salariale din perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009, a urmat a doua rundă 1 ianuarie 2010-31 mai 2011, care făceau referire la Legea 330/2009 şi Legea 285/2010. Drepturile salariale prevăzute în aceste acte le-a revendicat, în ianuarie, acest an și Prima Doamnă. Şi a avut proces ieri, iar Tribunalul Sibiu a respins cercerea. Chiar dacă pentru doamna profesoara este, din nou, puţin prea târziu pentru a mai recupera ceva, este foarte posibil ca această mediatizare a nedreptăţii făcute din 2008 tuturor profesorilor din România să aducă un lucru bun. În al doisprezecelea ceas.
Există un proiect de lege în Camera Deputaţilor, cameră decizională, care zice că ar fi drept ca toţi dascălii, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat, dacă au făcut sau nu acţiuni în instanţă, să îşi primească majorările salariale cuprinse în lege din 2008 până în 2011.
Pentru prima oară, România are la Cotroceni un cuplu de profesori. Oameni care vin din sistem şi nu e nevoie să se întâlnească cu noi să le spunem povestea educaţiei româneşti, au fost în povestea asta, încă sunt şi cunosc sistemul din interior. Asta ne face să credem că am putea avea un alt fel de comunicare de acum înainte, o comunicare în direcţia unei educaţii performante, cu tot ce implică aceste cuvinte.